NOVA HD - vysílání ve formátu obrazu 4:3/automatický formát

Nastavení a vše kolem Azboxu HD.

Moderátoři: gorick, schmegea, monkus

Odpovědět
jc.jaroslav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

NOVA HD - vysílání ve formátu obrazu 4:3/automatický formát

Příspěvek od jc.jaroslav »

mám problém s HD vysíláním NOVA HD na Plasmě PANASONIC PZ85 – provider SKYLINK

Vždy, pokud se dívám na NOVA HD a tam je pořad ve formátu 4:3, musím změnit pomocí dálkového ovladače k TV formát z automatický na 4:3 plné. Pokud přepnu na jiný program opět musím dát formát automatický (na TV).
Pokud přepnu na NOVA SD, nebo jakoukoliv jinou stanici na satelitu funguje vše na formát automaticky. ( i vysílání 4:3 se přetransformuje na 16:9, nebo je tak vysíláno).

SERVIS tvrdí, že to není chyba TV - ten je prý při připojení přes HDMI jen jako zobrazovač, a že za to může satelitní přijímač, nebo vysílání informací o formátu pořadu ze setalitu.
Jak funguje automatický formát na AZ boxu?
Jede někomu NOVA HD vždy 16:9 (nebo jen pokud je pořad natočen v 16:9)?

AZ BOX HD ELITE, SKYLINK ICE Irdeto, 4*LNB 23.5E, 19.5E,13E,1W
dempsey
Odborník
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: NOVA HD - vysílání ve formátu obrazu 4:3/automatický formát

Příspěvek od dempsey »

Na telke mám nastavený formát 16:9
V AZboxe / po každom novom fw / nastavujem: 1080i /mám PX-80/- 16:9 - Letter box a zobrazuje sa mi vždy tak ako je vysielaný.
V prípade, že to z nejakého dôvodu zobrazuje inak, choď cez Menu do Detailného menu a na Nastavenie displeja a znovu potvrď Automatické

Obrázek
Coolstream ZEE/motorSG2100 a 105 offset Al-Diseq:C USALS port1 + 85 Fe Fix DiseqC:1.0 port2, soft/2.04/ http://www.satpodpora.sk neposielajte mi súkromné správy-mám ich zablokované
grantec
Administrátor
Administrátor
Dostal poděkování: 2 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grantec »

Presnost je vysada kralov. Ak vysiela Nova HD upscalinkovany format 4:3 - spravne zobrazenie je letter box po stranach- na zobrazovacoch 16:9 a 16:10. To je jediny spravny format zobrazenia. Rozne barlicky v podobe smart rezimov obraz len deformuju. Azbox ich nieje povinny a spravne ani nepodporuje.
Pravdou je,ze napriklad Sony Bravia dokaze v rezime SMART obraz zdeformovat. Samozrejme -nie cez HDMI ! Tam je norma prilis prisna. Na panscan ti staci aj prijimac za 2000 KC. Nemusel si kupovat AZbox.

Zapol som si surflock ! Max 1sz za 24 hod ! A0 00
jc.jaroslav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Různé berličky :-) asi jsem si zvykl, na mírné deformace obrazu a nova v tom jde v SD vysílání příkladem. Pokud koukám na TV 16:9 na Novu která vysílá pořad ve formátu 4:3 , tak v HD vysílání mám letter box po stranách. Pokud ale přepnu na Novu SD mám docela dobře oříznutej a mírně zdeformovanej obraz.

Teď si mohu při vysílání starého pořadu vysílaného ve formátu 4:3 vybrat
1. koukám na horší kvalitu - trošku zdeformovanej obraz bez pruhů po stranách na SD vysílání a nemusím měnit formát obrazu (To asi nikdo :-))
2. sleduji kvalitní obraz Nova HD bez deformací s pruhy po stranách
3. sleduji kvalitní obraz Nova HD bez pruhů po stranách, s malou deformací a ořezem Bohužel musím tuto funkci ručně přepnout na tv (panasonic má poměrně inteligentní ořez/deformaci )

Chápu, že někomu chybějící okraje a deformace vadí a chce obraz přesně jak byl natočen, ale já jsem si zvykl na variantu 3. Protože má každý člověk na tyto deformace jiný názor obsahují TV tyto funkce. Proto jsem měl dotaz zda v AZ boxu se dá inteligentní ořez a deformace nastavit. Má tam přece volbu formátu obrazu originál / plné (nebo něco takového - píšu to z hlavy)

grantec
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grantec »

Ma - ale mas to cez scart, alebo HDMI ? HDMI to jednoducho nesmie pripustit- ak sa prijimac chce hrdit podporou HDMI 1.3 . Viem - uviedol som priklad Sony Bravia- ktora si dokaze poradit aj s tym, takze tvrdenie Panasonic servisu asi nebude celkom pravdive. Ich prijimac to nevie ,ale nieje to chyba. Tak to mali spravne napisat . Nejde to ani cez SCART ? nikdy som scart na azboxe nemal zapnuty - tak neviem.

jc.jaroslav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Mam to přes HDMI, SCART jsem nezkoušel. Pokud by to mělo jet přes SCART , tak by snížení kvality obrazu bylo asi dost veliké. Panasonic tvrdí, že na externí zdroje automatický formát nefunguje (a externí je i SCART). Dle diskuse by to asi musel řešit AZ box nějakou volbou.

wewerk
Nováček
Nováček

Příspěvek od wewerk »

grantec píše:Presnost je vysada kralov. Ak vysiela Nova HD upscalinkovany format 4:3 - spravne zobrazenie je letter box po stranach- na zobrazovacoch 16:9 a 16:10. To je jediny spravny format zobrazenia. Rozne barlicky v podobe smart rezimov obraz len deformuju. Azbox ich nieje povinny a spravne ani nepodporuje.
Pravdou je,ze napriklad Sony Bravia dokaze v rezime SMART obraz zdeformovat. Samozrejme -nie cez HDMI ! Tam je norma prilis prisna. Na panscan ti staci aj prijimac za 2000 KC. Nemusel si kupovat AZbox.
Mám dojem, že ty černé pruhy po stranách při vysílání 4:3 by mohly být černější. Co vy na to ? Máte je taky šedé jako já ?

grantec
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grantec »

vysielane su cierne. podla ich "sedosti" sa da lahko poznat kvalita zobrazovaca (LCD, plazma...)

wewerk
Nováček
Nováček

Příspěvek od wewerk »

grantec píše:vysielane su cierne. podla ich "sedosti" sa da lahko poznat kvalita zobrazovaca (LCD, plazma...)
NovaHD má na novém transpondéru ( 12109H ) černou daleko "černější", než na původním transpondéru. Takže : spokojenost
:87:

romko1
Nováček
Nováček

Příspěvek od romko1 »

jc.jaroslav píše:Mam to přes HDMI, SCART jsem nezkoušel. Pokud by to mělo jet přes SCART , tak by snížení kvality obrazu bylo asi dost veliké. Panasonic tvrdí, že na externí zdroje automatický formát nefunguje (a externí je i SCART). Dle diskuse by to asi musel řešit AZ box nějakou volbou.
Taktiez ani na Samsungu pre externe zdroje (SCART, HDMI) nefunguje automaticky format, na TV nastavim 16:9 a AzBOX mi ponuka vo FW: 2032 len tri moznosti zobrazenia... FullScreen, LetterBox a Pan&Scan avsak ani jeden nie je to prave orechove.... :12:

AzBOX HD Premium Fw: 0.9.5308 + WD10EADS + CAM modul SMIT Irdeto, OpenBox X810,FW:5,24, 85Al, zobrazovatko: Samsung LE40A656
visper
Odborník
Odborník
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od visper »

U HD vysílání neexistuje automatický formát. U vysílání SD je počet obrazových bodů stejný pro 4:3 i 16:9 a mění se pouze aspect ratio. Body nejsou přesně čtvercové, ale jsou větší nebo menší obdélník. Protože 16:9 = 1,77 4:3 = 1,33 ale 720:576 = 1,25. K tomu se vysílá signál WSS (wide screen signaling), který přijme dekodér a nastaví automaticky odpovídající délku řádků a případně doplní černé pruhy. U HD vysíláni jsou body vždy přesně čtvercové protože 1920:1080 = 16:9 nebo 1280:720 = 16:9. Žádný WSS signál se nepoužívá. Pokud tedy chce NOVA HD pustit film 4:3, tak jim nezbývá nic jiného než doplnit černé body po obou stranách snímku do celkového počtu 1920. Tyto černé body se na rozdíl od SD skutečně vysílají a doma už s tím nic neuděláme.

Azbox Premium--- Enigma 2---Seagate Pipeline 500GB---motor SG2100
rege245
Nováček
Nováček

Příspěvek od rege245 »

Este dodam k tym ciernym pruhom, na plazme sa neodporuca nechavat ich cierne, ale nastavit v menu telky napr. na sive, aby sa "nevypalila" cast obrazovky prehravaneho formatu 4:3

Azbox Premium fw 0.9.latest , WD Blue 320GB/7200/SATAII , motor SG2100,#MultiCAS + newcs + mgcamd + SCD, Skylink Standard HD
Odpovědět

Zpět na „AzBox HD diskuze“