Nova HD - automatické přepínání formátu

Nastavení a vše kolem Azboxu HD.

Moderátoři: gorick, schmegea, monkus

Odpovědět
panborat
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Nova HD - automatické přepínání formátu

Příspěvek od panborat »

Proč nefunguje automatické přepínání formátu u Nova HD stejně jako Nova (klasika)? Mám TV Panasonic s nastavením obrazovky na automatiku. Nastavení AZBoxu mám na 16:9. Při různých formátech programu se mi klasická Nova automaticky přepne do ideální nastavení obrazovky. Pokud však pouštím Nova HD, všechny filmy formátu 4:3 se mi nepřepnou a mám pak po každé straně černé pruhy. Rozměry obrazovky pak musím měnit ručně ... což je pěkná otrava. Vypadá to jako by Nova HD automaticky k 4:3 dávala pruhy pro zaplnění na 4:3 a TV je pak identifikuje jako standardní obraz. Přitom na Nova Sport HD mi to nikdy nedělá (obraz se vždy optimálně roztahne) ani to nedělalo na dalších HD programech: Discavery HD, History HD, Film HD. Nemáte na to nějakou fintu. To ruční přepínání mi děsně vadí. To vysoké rozlišení pak postrádá úplně kouzlo. :51:

AZB Elite/ext.A-Data250GB/fw rti 1.6.0 /Skylink/Panasonic TH-42PX80E/DO Logitech 515
cicolably
Nováček
Nováček

Re: Nova HD - automatické přepínání formátu

Příspěvek od cicolably »

mam tiež panasonic ale obraz nastavený na 4:3 (70% programov je aj tak 4:3) a prepína sa mi automaticky ak ide niečo 16:9,azbox nastavený ako ty a na Nova HD mam filmy 4:3 na obrazovke ako 4:3,pruhy mi nevadia
pre teba je normalne že to je roztiahnute jak usta žaby?
ked to nie je 16:9 film alebo relacia,tak prečo by to malo byť roztiahnute,tým sa to upraví do normalu - nedegraduje.

Azbox HD Premium , FW RTi 1.6 , 1TB Samsung SpinPoint F2 32MB 5400ot./min. , SkyLink (HD) , Gital (CSlink) , motor SG2100 , Panasonic TX P42S10E
panborat
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od panborat »

... truchu jsem se v tom ztratil :lol:
Takže jestli dobře rozumím:
AZBOX je nastavený na Formát obrazovky: 4:3 a Formát displaye: Fulldisplay a //
TV Panasonic AV: Automaticky
?? Jo ?

AZB Elite/ext.A-Data250GB/fw rti 1.6.0 /Skylink/Panasonic TH-42PX80E/DO Logitech 515
whiteman
Nováček
Nováček

Příspěvek od whiteman »

Podle mě Nova posílá HD signál natvrdo jako 16:9 a pokud má starší 4:3 pořad, dá tam pruhy, všimni si, že logo Nova je stále vlevo nahoře, ať tam obraz je nebo není.

panborat
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od panborat »

Já si to taky myslím ... bohužel. Jiné HD programy to nedělají :(

old_tux
Nováček
Nováček

Příspěvek od old_tux »

panborat píše:Já si to taky myslím ... bohužel. Jiné HD programy to nedělají :(
Zatim nevysílají 100% HD 16:9 pořady. Všimněte si že Nova HD upozornuje na pořady ktere jedou správně, že sou W jako wide, široké. Raději se koukám na 4:3 s pruhy než aby vypadaly postavy XXXXL .

Azbox HD Premium, Hauppauge WinTV-HVR-4000 (dvbs-2,dvb-t,analog,radio), VDR 1.7.16 (Debian sid), Samsung LE46A786 (smart LED), Harman Kardon AVR 355, JBL ES 80 set,
visper
Odborník
Odborník
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od visper »

Už jsem to tady jednou psal. HD nezná automatické přepínání formátu. HD je definováno jen jako formát 16:9. Nepoužívá se signál WSS. Pokud teda některá stanice chce pustit film 4:3, tak musí doplnit po stranách černé pruhy do celkového počtu 1920 nebo 1280 bodů a tyto pruhy se na rozdíl od SD skutečně vysílají. Některé TV dokáží i toto automaticky přepnout ale jen podle obsahu černé barvy po stranách. Není to standartní.

Azbox Premium--- Enigma 2---Seagate Pipeline 500GB---motor SG2100
panborat
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od panborat »

No, jo, přesně jak píšeš. Tady je to z oficiálních stránek TV NOVA:
Pořady v HD kvalitě
Vysílání se týká zpravodajských a publicistických formátů a pořadů vysílaných v prime time. V současné době to platí pro 30 – 40 % pořadů, kromě Televizních a Sportovních novin také pro Soukromé pasti, Kriminálku Anděl, Snídani s Novou, Střepiny, Víkend, Koření či Pojišťovnu štěstí, jejíž první díl v HD kvalitě byl natočen již v roce 2004.
-
Obecné podmínky pro příjem programu Nova HD
Program NOVA HD, tedy vysílání ve vysokém rozlišení, je možno sledovat na televizorech označených FULL HD (obrazovka s rozlišením 1920x1080), nebo alespoň HD Ready. Vždy jde o obraz ve formátu 16:9.
Propojení mezi satelitním nebo DVB-T přijímačem a TV přijímačem je vždy nutno realizovat HDMI kabelem, aby nedošlo k snížení kvality obrazu.
-
Formát obrazu:
HD vysílání je šířeno vždy ve formátu 16:9. V případě, že je vysílán film, který byl natočen dříve ve formátu 4:3, zobrazuje se s černými pruhy po stranách, aby nedošlo k deformaci obrazu.
... i když já osobně bych byl radši, kdyby to uřízlo horní a dolní část obrazu => a vznikl nedeformovaný 16:9 byť by kousek hlavy a nohou vždy scházel :))

visper
Odborník
Odborník
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od visper »

Mě by spíš zajímal důvod proč pořád dávaj filmy 4:3, takové se už 50 let netočí. Podle titulků jsou široké a potom fik a polovina filmu je v pr... Většina filmů je natočena 21:9, pokud se to fikne na 16:9, tak se to dá přežít, ale fiknutí 4:3 to je polovina filmu pryč. Pokud to mají tak nakoupeno, tak doufejme že to brzo vymizí, ale moc nerad bych slyšel že to tak przní ještě dnes na žádost majitelů "skleněnek". Poslední filmy 4:3 natočil Chaplin, od poloviny minulého století se točí široký formát, ale byl problém vyrobit širokou skleněnku.

Azbox Premium--- Enigma 2---Seagate Pipeline 500GB---motor SG2100
panborat
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od panborat »

Celkem jsem zvědav, jak se s tím vypořádá od září ČT

Odpovědět

Zpět na „AzBox HD diskuze“